(untitled) (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2024)
Głównym celem pracy jest określenie którzy zawodnicy - pływacy czy rugbiści są bardziej świadomi zdrowia psychicznego. W badaniu brało udział 60 zawodników - po 30 z obu dyscyplin, w po tym 15 kobiet oraz 15 mężczyzn. Wypełnili oni ankietę Mental Health Literacy Scale, która oceniała ich skalę świadomości o zdrowiu psychiczym. Pływacy uzyskali łącznie 3470 punktów, a rugbiści 3402 punkty. Wynik badania pokazuje, że zawodnicy pływania mają większą świadomość względem zawodników uprawiających rugby 7. Jeśli chodzi o wyniki według płci w danych dyscyplinach, to pływaczki zdobyły 1747 punktów, pływacy 1723 punkty, rugbistki 1723 punkty oraz rugbiści 1679 punktów. W obu tych dyscyplinach większą świadomością w tym temacie wykazały się kobiety. Niniejsze badanie jest do tej pory pierwszym i jedynym badającym i porównującym świadomość o zdrowiu psychicznym pływaków oraz rugbistów siedmioosobowych, z tego też powodu nie można porównać niniejszych wyników do innych badań. Brakuje również prac badających i porównujących świadomość o zdrowiu psychicznym zawodników uprawiających ogólnie sporty zespołowe oraz trenujących dyscypliny indywidualne. Lepsze przebadanie obu rodzajów sportów oraz większe zagłębienie się w ten temat mogłoby pomóc w lepszym zrozumieniu zawodników tych dyscyplin, poznanie ich schematów zachowań, a co za tym idzie mogłoby to poprawić ich poziom wyników sportowych a także ogólną jakość życia.