(untitled) (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2024)
Nawyk z definicji jest działaniem lub zachowaniem mechanicznym, powtarzalnym, który jest efektem wielokrotnego powielania. Nawyk nie wymaga intensywnego myślenia, jest czynnością wtórną i wyuczoną. Takie zachowanie pozwala nam na skrócenie czasu reakcji, ale również na ogarnięcie nieładu w życiu codziennym. Zdrowe nawyki są idealnym rozwiązaniem na wprowadzenie równowagi i porządku do harmonogramu dnia, ale również mają bezpośredni wpływ na stan naszego zdrowia i życia. Uczymy się pewnych działań i zachowań, które stają się dla nas rutyną. Mało tego – są nieodzownym elementem świata biznesu. Zdrowe nawyki to przyzwyczajenia, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i życie. Aby wyrobić sobie zdrowe nawyki, potrzebna jest samodyscyplina i powtarzanie czynności przez kilkadziesiąt dni. Zdrowe nawyki dotyczą m.in. diety, aktywności fizycznej, nawodnienia, badań, odpoczynku i snu. Niektóre przykłady zdrowych nawyków to: wypijanie ciepłej wody rano, jedzenie białka i węglowodanów, spożywanie warzyw i zdrowych olejów, robienie 30-minutowych spacerów, przyjmowanie suplementów z oleju rybnego i dostarczanie ciału zdrowych bakterii. Praca mózgu jako źródło siły fizycznej jest ciekawym tematem, który łączy neurobiologię, psychologię i sport. Istnieją dowody, że aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, poprawiając nastrój, koncentrację, pamięć i zdolność rozwiązywania problemów. Z drugiej strony, intensywny wysiłek umysłowy może powodować zmęczenie poznawcze, które utrudnia dalsze myślenie i działanie. Praca mózgu i siła fizyczna są ze sobą powiązane i wzajemnie się wpływają. Aby utrzymać optymalną sprawność umysłową i cielesną, należy ćwiczyć zarówno mózg, jak i ciało, ale z umiarem i zrównoważeniem.