(untitled) (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2023)
Związek człowieka z wodą tworzy wyjątkową - wieczną i nierozerwalną relację. Rodzimy się w wodzie, przez całe życie zawiera się ona wewnątrz nas, codziennie musimy ją spożywać żeby przeżyć. Człowiek znajduje się zatem z wodą w symbiotycznej zależności. Poruszanie się w środowisku wodnym to naturalnie zachowane umiejętności pływania i nurkowania z okresu płodowego. Niemowlęta instynktownie wykonują ruchy w wodzie, wstrzymują oddech przy zanurzeniu, otwierają oczy pod wodą, potrafią nawet same utrzymać się na powierzchni wody na plecach. Umiejętność pływania jako poruszania się w wodzie można porównać do umiejętności chodzenia - poruszania się po lądzie, obie są zapisane w rozwoju człowieka. Pływanie jest formą aktywności fizycznej, która kształtowana od najmłodszych lat wszechstronnie rozwija sprawność ruchową. Posiadanie umiejętności pływania jest postrzegane jako duża wartość przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo korzystania z akwenów wodnych, także funkcję profilaktyczną i korekcyjną wad postawy oraz jej korzystny wpływ na sprawność wszystkich układów anatomicznych i podnoszenie ogólnej wydolności organizmu. Opanowanie techniki sportowej jest wieloetapowym procesem dydaktycznym, którego tempo zależy od zdolności motorycznych, szczególnie koordynacji, struktury ciała i naturalnie motywacji. Osiągnięcie najwyższego, mistrzowskiego poziomu techniki odbywa się na wyczynowym poziomie pływania. Szkoleniem wyczynowym dzieci zajmują się szkoły i oddziały sportowe oraz szkoły i oddziały mistrzostwa sportowego. Program szkolenia sportowego w pływaniu rozpoczyna się od podstaw nauki pływania w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Dzieci po pierwszym etapie szkolenia (podstawowym ukierunkowanym) powinny przede wszystkim na elementarnym poziomie techniki pływać wszystkimi czterema stylami: stylem grzbietowym, kraulem, stylem klasycznym i delfinem. Kolejnym etapem jest okres wszechstronny ukierunkowany przypadający na wiek 9-12 lat, podczas którego uczniowie klas III-V doskonalą technikę poszczególnych stylów, ma miejsce wszechstronne przygotowanie pływackie, zwiększenie wydolność organizmu. W klasach VI- VIII następuje przygotowanie pływaków do treningu na najwyższym poziomie ze względu na najdogodniejszy moment rozwojowy do adaptacji treningowych oraz indywidualizowanie techniki pływania. Szkoła podstawowa zamyka etap ukierunkowany szkolenia sportowego, w szkole ponadpodstawowej rozpoczyna się etap specjalistyczny przygotowujący do mistrzostwa sportowego. Najbardziej utalentowani zawodnicy kontynuują karierę sportową w wieku seniorskim, jeśli zostali wcześniej kompetentnie przygotowani, w tym okresie osiągają najlepsze wyniki i odnoszą sukcesy na zawodach.