(untitled) (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2025)
Dobór i selekcja są najważniejszymi elementami w sporcie, wpływające na osiągnięcie poziomu sportowego. Warunki genetyczne są bardzo istotne, nie każda osoba posiada predyspozycje do uprawiania określonej dyscypliny sportu, dlatego w sporcie poprzez dobór i selekcje zwiększamy potencjalne skuteczności programów szkoleniowych. Dla poszczególnych dyscyplin sportu, nie ma określonych reguł doboru i selekcji. Biorąc pod uwagę etap prenatalny i niemowlęcy, okres dzieciństwa nie charakteryzuje się aż tak gwałtownym skokiem w rozwoju fizycznym Nie mniej jednak dzieci stopniowo zaczynają nabierać sprawności w poruszaniu się, omijaniu przeszkód oraz doskonalą wcześniej nabyte czynności ruchowe. określa ten okres mianem „fazy koziołka” ze względu na potrzebę ciągłej zmiany w rodzaju podejmowanych aktywności. Pływanie, to specyficzny sport, ponieważ jest wykonywany w nienaturalnym środowisku dla człowieka. Metodyka nauczania tego sportu jest dość złożona i nawet zawodnicy trenujący z kilkudziesięcioletnim stażem szlifują swoją technikę i zdolność tzw. Czucia wody, która pozwala w wydajniejszy sposób przemieszczać się w wodzie. Wzorce ruchowe w pływaniu są dość złożone i w dużej mierze bazują na koordynacji ruchowej i mimo tego, że specyfika tej dyscypliny polega na tym, że większość czasu spędza się w środowisku wodnym, to coraz częściej spotyka się zawodników poza pływalnią - w siłowniach, bądź uprawiających inne dyscypliny. Trening wszechstronny jest to pierwszy etap kompleksowe przygotowanie zawodnika, przygotowywanie organizmu do aktywności sportowej. Zazwyczaj jest to okres rozwoju dzieci i młodych zawodników, których rozwój sportowy nie ogranicza się tylko do jednej dyscypliny sportowej. Trening ukierunkowany jest to treningu już skierowany na dana aktywność sportową. Stosuje się w nim środki służące do kształtowania celu profili aktywności sportowej, lecz w sposób kompleksowy oraz analityczny. Zawodnik przygotowywany jest do przyszłej dyscypliny sportowej, lecz dalej utrzymuje się wszechstronne środki i metody treningowe. Trening specjalistyczny ten etap ma miejsce w przypadku pełnej specjalizacji sportowej. Podczas tego etapu osiągnięty wynik jest mocno skorelowany z jakością treningu wykonywanego na etapie treningu wszechstronnego i ukierunkowanego.