(untitled) (Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 2024)
Niniejsza praca składa się w dwóch części, pierwsza z nich zawiera informację teoretyczne na temat zarządzania oraz ratownictwa wodnego oraz druga metodologiczna. W pierwszej części autorzy opisali ratownictwo wodne, przedstawia historię ratownictwa, również możemy przeczytać jak na przestrzeni lat rozwinęło się ratownictwo, a także wgłębić się w pojęcie jakim jest ratownictwo tonących. Kolejny element rozpoczyna się od rozszerzenia pojęcia zarządzanie oraz rozbija się na zarządzanie w ratownictwie wodnym, zespołem ratowników, a także bardzo istotne rozdysponowanie sprzętu, zebrane zostały informacje dotyczące funkcjonowania w pasie nadmorskim, opisuje się w nim zachodniopomorskie oraz pomorskie WOPR, którego bezpośrednio dotyczy pas nadmorski. Przedostatni rozdział mówi o specyfikacji pracy i zarządzania zespołem w śródlądziu oraz przedstawia działania chojnickiego i kościerskiego WOPR. Ostatni, element, który zawiera teorię przedstawia opis przypadków utonięć. Druga część pracy jest metodologiczna, przedstawiony w niej został cel i postawione hipotezy badawcze. Zawiera także wyniki i analizę badań oraz wyciągnięte z nich wnioski. Celem badania, które zostało przeprowadzone podczas tworzeni niniejszej pracy było sprawdzenie co ludzie myślą na temat ratownictwa wodnego, zarządzania nim, a także jakie decyzje podejmują by zapewnić sobie i swoim najbliższym bezpieczeństwo. Badanie miało uświadomić ankietowanym w jakim kierunku idzie ich postępowanie i myślenie o akwenach. Ankieta była anonimowa, wypełniana przez przypadkowe osoby, które wyraziły taką chęć. Udział w badaniu udział wzięło 80 osób, 40 kobiet oraz 40 mężczyzn. Badani zostali zróżnicowani pod względem płci oraz wieku. Na podstawie wyników można ulepszyć działanie ratownictwa wodnego w Polsce oraz szerzyć podstawową wiedzę na temat bezpieczeństwa i zagrożeń nad wodą.