РОЛЬ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ У СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ ЮНИХ ФУТБОЛІСТІВ - РОМАНЮК , Максим (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Популярність футболу не викликає сумнівів, футбол залишався одним з найпопулярніших спортивних видів у світі з великою кількістю активних гравців та прихильників. В той же час, у сучасному світі виявлення та розвиток талановитих спортсменів у футболі є важливою задачею для клубів, національних федерацій та тренерських штабів. Прогнозування потенціалу виступів у ранньому віці є складним процесом, особливо оскільки чинники та вимоги до успіху на вищому рівні у футболі є нелінійними та багатофакторними. Один із ключових аспектів, який набуває все більшого значення в процесі розвитку юних футболістів, - це роль соціально-психологічних чинників. Психологічний стан та соціальні взаємовідносини можуть впливати на рівень мотивації, самооцінку та загальний успіх в футболі. Спільність батьків, тренерів, товаришів по команді та інших учасників може суттєво впливати на розвиток футболіста в юному віці. Розглянуто основні напрямки дослідження зв’язку майбутнього результату з соціально-психологічними характеристиками футболісті. На основі проведеного аналізу літературних джерел доопрацьовано та адаптована загальна концепт-структура соціально-психологічних характеристик футболістів. Виявлені та структуровані психологічні та соціальні характеристики у три групи, які впливають на подальший успіх та становлення футболістів у майбутньому: психологічні чинники, які безпосередньо пов’язані з особистістю спортсмена; зовнішні соціальні фактори, які пов'язані з навчально-тренувальним процесом у футболі; показники поведінки гравця в команді, пов'язані з діяльністю у колективі. Це результат можна розглядати, як матеріал для програм розвитку юних футболістів.