СОМАТИЧНІ ЗАНЯТТЯ ЯК ЗАСІБ ПОКРАЩЕННЯ ПСИХОФІЗИЧНОГО СТАНУ СТУДЕНТІВ. МОНІТОРИНГ ДРУГОГО ДОМЕНУ MAIA-2ukr - ГОЛОВАЧ, Інна; БІЛЕЦЬКА , Вікторія; ЦИКОЗА , Євгенія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті продовжено дослідження інтероцептивного усвідомдення як одного з актуальних аспектів покращення психофізичного стану студентів. The Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness — це опитувальник, який використовують провідні вчені світу для вивчення цього питання. Найчастіше використовується його остання версія MAIA-2, опублікована в 2018 році. Оригінальна анкета містить 8 шкал: "Noticing" (навичка помічати), "Not-Distracting" (навичка не відволікатися), "Not-Worrying" (навичка не турбуватися), "Attention Regulation" (навичка регулювати увагу), "Emotional Awareness" (навичка усвідомлювати емоції), "Self-Regulation" (навичка саморегулювання), "Body Listening" (навичка прислухатися до тіла) та "Trusting" (навичка довіряти). У попередній статті були опубліковані дані шкали "Noticing" (навичка помічати). Матеріал і методи дослідження. В опитуванні взяли участь 50 студентів першого курсу Факультету здоров'я, фізичного виховання і спорту. Вибірка була однорідною за віком. Всі студенти мали 17 років і надали згоду на обробку своїх персональних даних. Анкетування проводилось за українською версією Багатовимірної оцінки інтероцептивний усвідомлення (MAIA-2ukr). Мета дослідження — оцінити «навички не відволікатися» (домен інтероцептивного усвідомлення) студентів першого курсу Факультету здоров'я, фізичного виховання і спорту. Результати. «Not-Distracting — навичка не відволікатися» є важливою областю інтероцептивного усвідомлення. Наприклад, отримані відповіді на запитання «1. Я ігнорую фізичне напруження або незручність, доки вони не стануть більш серйозними» показали, що найнижчу оцінку поставили 12% респондентів — «Я завжди ігнорую фізичне напруження або незручність, доки вони не стануть більш серйозними». Отже, 12% першокурсників факультету здоров'я, фізичного виховання і спорту завжди ігнорують «фізичне напруження або незручність, доки вони не стануть більш серйозними», що є небезпечним для фізичного і психічного здоров'я. У наступних публікаціях ми плануємо висвітлити результати дослідження 6 інших доменів інтероцептивного усвідомлення.