ОРГАНІЗАЦІЯ ЗМАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ ЮНИХ ФУТБОЛІСТІВ В УКРАЇНІ ТА ПОЛЬЩІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ - Наконечний, Роман; Хіменес, Христина; Свістельник, Ірина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Актуальність дослідження полягає у порівнянні підходів до організації змагань (підготовки до них) з футболу для дітей, які проводяться в Україні та Польщі. Задля оптимізації даного процесу на практиці підготовки юних українських футболістів. Мета роботи – визначити спільні та відмінні риси організації змагальної практики з футболу для дітей 11-12 років в Україні та Польщі. Порівняно ключові складові змагальної практики у дитячому футболі України та Польщі. Спільними структурними елементами обох моделей є те, що для проведення змагань з футболу серед дітей в обох країнах використовуються схожі: поля, м’ячі, ворота, формати гри та способи проведення. Відмінності у організаційних схемах проведення турнірів в Україні та Польщі полягають в: тривалості та кількості матчів, тривалості турнірів та кількості команд, які приймають в них участь, правилах та регламенті змагань. Встановлено,що у польському дитячому футболі поряд з українським відслідковується більш виражене: спрямування до врахування особливостей розвитку дитячого організму, акцентуванні уваги на покращенні техніко-тактичної підготовленості гравців та формуванні позитивної мотивації до гри під час організації турнірів. Отже, доцільно стверджувати, що шляхом урахування позитивного закордонного досвіду можливо оптимізувати змагальну практику юних українських футболістів та сприяти більш якісним процесам підготовки до змагань.