ВАРІАТИВНІСТЬ СКЛАДУ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ПРОВІДНИХ КОМАНД З ЖІНОЧОЇ БОРОТЬБИ В ІГРАХ ОЛІМПІАД - МЕЛЬНИК, Олексій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Сьогодні жіноча боротьба стрімко розвивається на всіх континентах. З кожним наступним олімпійським циклом відстежується тенденція до зростання конкуренції та збільшення кількості учасниць на міжнародних турнірах. Технічний арсенал прийомів і видовищність поєдинків у жіночій боротьбі сьогодні не поступаються вільній боротьбі серед чоловіків. У більшості олімпійських команд спостерігаються різні підходи до формування складу в залежності від різного роду чинників: економічного, демографічного, традицій щодо боротьби в країні тощо. Метою нашого дослідження було встановити варіанти комплектування провідних олімпійських збірних команд з жіночої боротьби між олімпійськими циклами та їх результати. Методи дослідження: аналіз та синтез, документальний метод (аналіз протоколів змагань), порівняння, методи математичної статистики. Для дослідження було обрано 6-ку кращих олімпійських команд у боротьбі жіночій, які ми визначили за підсумками командного заліку на чемпіонатах світу з 2003 по 2022 роки (Японія, Америка, Китай, Україна, Канада та Монголія). Вивчення варіативності складу збірних команд відбувалося на основі аналізу повторюваності участі одних спортсменок у Іграх Олімпіад та включення до збірних нових учасниць. Результати. Встановлено, що найбільших оновлень складу команди в усіх п’яти олімпійських циклах зазнавала збірна команда Китаю (86,7%). Натомість найбільш стабільний склад виявився у збірній команді Японії яка упродовж 5-ти Ігор Олімпіад загалом оновлювала свій склад лише в межах 38,9%. При цьому команда Японії не поступилася першим місцем жодного разу, що засвічує високоефективну та цілеспрямовану підготовку до Ігор Олімпіад. Водночас гідну конкуренцію на олімпійській арені збірній команді Японії складають збірні Китаю, США, Канади, України, Монголії. Ці команди також мають достатньо високий показник результативності у жіночій боротьбі на олімпійській арені.