ІНФОРМАЦІЙНА СКЛАДОВА В РЕАБІЛІТАЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ - МАЙСТРУК, Микола (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
Хронічне обструктивне захворювання легень - поширене захворювання, яке можна попередити та лікувати. У статті наведено сучасні дані щодо поширення хронічного обструктивного захворювання легень, показники смертності, витрати на лікування та прогностичні дані ВООЗ на майбутнє. Обгрунтовано необхідність проведення фізичної терапії хворих на хронічне обструктивне захворювання легень з обов’язковим акцентом на інформаційну складову. Запропонований алгоритм проведення інформаційної роботи з хворими на хронічне обструктивне захворювання легень складається з блоку співбесід, інформаційного блоку та блоку рекомендацій. Наголошується на тому на тому, що інформаційна складова може постійно вдосконалюватися, з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта та етапу реабілітації. Поради щодо способу життя включають припинення паління хворими, дотримання дієти, застосування дихальної гімнастики й, у разі потреби, раціональне працевлаштування. Метою роботи було науково обґрунтувати та розробити алгоритм самостійного застосування хворими на ХОЗЛ засобів фізичної терапії. Результати дослідження: розробка алгоритму інформаційної роботи з хворими на хронічне обструктивне захворювання легень. Висновки: фізична терапія посідає важливе місце в комплексному лікуванні хворих на ХОЗЛ. Обов’язковою складовою частиною програм фізичної реабілітації хворих має бути інформаційна складова, що включає блок співбесід, інформаційний блок і блок рекомендацій. Алгоритм інформаційної складової в роботі з хворими на ХОЗЛ може постійно вдосконалюватися, ураховуючи індивідуальні особливості пацієнтів, тяжкість захворювання й етап реабілітації. Поради щодо дотримання способу життя мають бути обґрунтовані й обов’язково включати необхідні дії для їх виконання. Насамперед це стосується припинення паління хворими, дотримання дієти, застосування дихальної гімнастики та, за необхідності, раціональне працевлаштування.