МОРФОМЕТРІЯ ПЕРЕДНЬОЇ ЧЕРЕВНОЇ СТІНКИ ТА ТАЗУ У ДІВЧАТ ПУБЕРТАТНОГО ВІКУ - ЯКИМЕНКО, Олександр; МАЙСТРУК, Микола; ЗОЗУЛЯК, Руслан (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Проведено дослідження морфометричних особливостей передньої черевної стінки та просторових параметрів таза у дівчат пубертатного віку з урахуванням фаз статевого дозрівання. Обстежено 112 дівчат віком 10–17 років. Морфометричні вимірювання здійснювали відповідно до міжнародних стандартів ISAK із використанням традиційної антропометрії та елементів геометричної морфометрії. Визначали соматометричні показники (зріст, масу тіла, індекс маси тіла, окружність талії, довжину кола на рівні передньо-верхніх клубових остей) та просторові параметри передньої черевної стінки (лінійні дистанції й кути між ключовими анатомічними орієнтирами). Статистична обробка даних проводилася з використанням критерію Стьюдента. Результати продемонстрували достовірне зростання всіх основних показників у старшій пубертатній групі (14–17 років) порівняно з молодшою (10–13 років), що вказує на латералізацію таза та формування жіночого морфотипу. Збільшення кутів ∠SR–XP–SL та ∠SR–P–SL підтвердило відкриття тазового входу й розширення субпубіального кута як важливих анатомічних характеристик, пов’язаних з майбутньою репродуктивною функцією. Отримані дані мають практичне значення для дитячої хірургії та гінекології, оскільки дозволяють оптимізувати планування мініінвазивних втручань у дівчат пубертатного віку. Перспективи подальших досліджень полягають у розширенні вибірки з урахуванням регіональних та етнічних особливостей, застосуванні сучасних методів 3D-візуалізації та створенні вікових морфометричних стандартів, що сприятиме підвищенню точності діагностики й безпеки клінічних втручань.