ВПЛИВ ПРОГРАМИ ЗАНЯТЬ ЗІ СПРЯМОВАНИМ ВИКОРИСТАННЯМ ГРУПОВИХ ВЗАЄМОДІЙ НА ПОКАЗНИКИ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ФУТБОЛІСТІВ ВІКОМ 6–7 РОКІВ - ОКЛІЄВИЧ, Назар; ПІТИН, Мар’ян; ЯЦІВ, Ярослав; ГНАТЧУК , Ярослав (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Спортивна підготовка юних футболістів потребує комплексного підходу, що включає паралельний розвиток різних сторін підготовленості. Мета: з’ясувати ефективність програми занять зі спрямованим використанням групових взаємодій та паралельним впливом на фізичну та технічну підготовку футболістів віком 6–7 років за показниками їхньої фізичної підготовленості. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, абстрагування, історичний метод, порівняння, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Тривалість педагогічного експерименту становила один навчальний рік для ДЮСШ (з вересня 2024 по травень 2025 р). Експериментальним чинником було акцентоване застосування групових взаємодій зі спрямованістю на паралельний вплив на фізичну та технічну підготовленість спортсменів. До участі в ньому було залучено 73 спортсмени на етапі початкової підготовки (n=34 – контрольна та n=39 – експериментальна група, вік 6–7 років, м. Івано-Франківськ). Результати. На підставі вивчення даних фізичної підготовленості та їх динаміки упродовж педагогічного експерименту ми встановили, що використаний авторський методичний підхід до спрямованого застосування групових взаємодій з паралельним впливом на фізичну та технічну підготовленість футболістів-початківців віком 6–7 років засвідчив більш різнобічну фізичну підготовку спортсменів. Це проявлялося у покращенні результатів за більшою кількістю тестів (р≤0,05), в більшості випадків вищих статистично вірогідних значень підвищення результатів тестів (р≤0,05) та впливові на не лише провідні для футболістів фізичні якості (швидкісно-силові), але й на координаційні та спеціальну витривалість спортсменів в порівнянні з даними футболістів-початківців контрольної групи. Висновки. Авторський зміст навчально-тренувального процесу футболістів віком 6–7 років, що пов'язаний із застосуванням групових взаємодій зі спрямованістю на паралельний вплив на фізичну та технічну підготовленість довів більшу ефективність внаслідок різноманітного та акцентованого впливу на рівень підготовленості спортсменів.