ФОРМУВАННЯ СОЦІОЛІНГВІСТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ “КУЛЬТУРА МОВЛЕННЯ І ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ” - ГАВРИШ , Марія; КОВАЛЬ , Таїсія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті обґрунтовано важливість урахування соціолінгвістичної складової комунікативної компетентності в освітньому процесі підготовки здобувачів освіти. Особливу увагу приділено історико-лінгвістичному компоненту вивчення української мови, який відіграє важливу роль у розвитку мовознавчої, історичної та політичної обізнаності здобувачів освіти, допомагає усвідомити еволюцію рідної мови, її форми існування та значення в суспільстві, сприяє формуванню української ідентичності, збереженню історичної пам’яті й вихованню розуміння необхідності захисту та розвитку української мови. Автори статті пропонують шляхи інтеграції лінгвоісторичного аспекту, зокрема питання лінгвоциду, у робочу програму освітнього компоненту “Культура мовлення і ділове спілкування”.