МЕТОДИ ТА ПРИЙОМИ ФОРМУВАННЯ МОВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ) - ЯНЧИШИН, Анатолій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена вивченню методів та прийомів формування мовної компетенції майбутніх фахівців у процесі вивчення української мови за професійним спрямуванням. Зазначено, що ефективна комунікація є ключовим елементом професійної діяльності, а володіння мовною культурою забезпечує успішну взаємодію та конкурентоспроможність спеціалістів на ринку праці. Проведений аналіз літературних джерел, що дозволяє виокремити різні підходи до визначення поняття «комунікативна компетентність» у науковому дискурсі. Особливу увагу приділено освітнім методам і прийомам, які сприяють розвитку мовної компетенції студентів, зокрема комунікативному методу, методу ситуативного моделювання, проєктному навчанню, інтерактивним технологіям, лінгвостилістичному аналізу текстів, кейс-методу та цифровим технологіям. Окремо розглянуто вправи для різних спеціальностей, що сприяють практичному застосуванню мовних знань у професійній діяльності. Визначено, що використання цих методів дозволяє формувати не лише мовні, а й комунікативні навички студентів, що є запорукою їхньої ефективної професійної реалізації.