ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЯКОСТІ ТА РІВНЯ ЗАДОВОЛЕНОСТІ ЖИТТЯМ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Андрєєва , Олена; Степанюк , Вадим; Кенсицька , Ірина; Івчатова , Тетяна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена оцінці взаємозв’язку якості життя та задоволеності ним здобувачів вищої освіти в сучасних умовах. У роботі проаналізовано сучасні підходи до підвищення якості фізкультурно-оздоровчих послуг з урахуванням якості та задоволеності життям здобувачів освіти, визначено ключові фактори, що впливають на якість та задоволеність життям та запропоновано ефективні стратегії для її оптимізації. Дослідження базується на використанні таких методів дослідження: соціологічні методи дослідження, оцінка якості життя за методикою SF36, Шкала задоволеності життям (SWLS), що вимірює суб'єктивне відчуття благополуччя, методи математичної статистики. Отримані результати засвідчили, що студенти з вищим рівнем рухової активності демонструють вищий рівень задоволеності життям та кращі показники фізичного й психологічного стану. Виявлено, що існують гендерні відмінності у сприйнятті та оцінці якості фізкультурно-оздоровчих послуг. Студентки частіше відзначають вплив занять руховою активністю на психоемоційний стан, тоді як студенти чоловічої статі більше орієнтовані на покращення фізичної підготовленості. Це підкреслює необхідність розробки диференційованих фізкультурно-оздоровчих програм, враховуючи специфічні потреби різних груп здобувачів освіти. Аналіз рівня доступності та якості ФОП у ЗВО вказує на необхідність удосконалення організаційно-методичних підходів до їх надання. Отримані результати мають практичне значення для підвищення ефективності організації фізкультурно-оздоровчої роботи на базі ЗВО та можуть бути використані для покращення надання якості послуг.