ПРОГРАМА НАВЧАННЯ ПЛАВАННЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В УМОВАХ ГЛИБОКОГО БАСЕЙНУ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ПІДТРИМУЮЧИХ ЗАСОБІВ - ГНЕСЬ, Наталія; ЗЕНДИК, Олена; ПАНЬКІВ, Іван (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Метою дослідження є розробка та перевірка ефективність програми навчання плавання дітей молодшого шкільного віку в умовах глибокого басейну. У роботі розкрито особливості формування навички плавання у дітей молодшого шкільного віку, обґрунтовано та перевірено ефективність програми навчання плавання дітей в умовах глибокого басейну із використанням підтримуючих засобів на воді. З’ясовано, що між хлопчиками та дівчатками молодшого шкільного віку років існують певні відмінності у швидкості оволодіння навичкою плавання. Проте ефективність навчання значною мірою залежить від відповідності методики вихідному рівню підготовленості дітей та індивідуального підходу до кожного учня. Методика початкового навчання дітей у глибокому басейні має ряд специфічних особливостей. Зокрема, вона передбачає застосування підтримуючих засобів, використання спеціальних методичних прийомів для зниження рівня страху, а також поступовий перехід від положення з опорою до самостійного утримання на воді. Розроблена програма навчання плавання дітей молодшого шкільного віку в умовах глибокого плавального басейну розрахована на 24 заняття з метою оволодіння технікою плавання спортивними способами кроль на грудях і на спині. В процесі реалізації програми використовувались підтримуючі засоби: аквапояси, плавальні дошки та ласти. Учні 6-9 років, що займались за розробленою програмою навчання плавання в умовах глибокого басейну, перевершили своїх однолітків з групи, що займалась в умовах мілкої ванни за більшістю показників тестових вправ у воді, що є одним з основних критеріїв ефективності програми.