ІННОВАЦІЙНІ ОЗДОРОВЧІ ФІТНЕС-ТЕХНОЛОГІЇ У ПІДГОТОВЦІ ЮНИХ ПАНКРАТІОНІСТІВ - ГАКМАН, Анна; ГОРЮК, Петро (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядається впровадження інноваційних оздоровчих фітнес-програм у підготовку юних панкратіоністів, що спрямовані на вдосконалення фізичних якостей, зниження травматизму, покращення функціонального стану та психологічної стійкості. Мета дослідження – теоретико-методичне обґрунтування використання інноваційних оздоровчих фітнес-технологій у підготовці юних панкратіоністів для підвищення їхньої фізичної підготовленості, рівня здоров'я та спортивної майстерності. Методики тренування поєднують традиційні принципи з новітніми фітнес-технологіями, що дозволяє досягти високих результатів. Ключовою складовою є функціональна підготовка, яка включає вправи для розвитку координації, сили, витривалості, швидкості та гнучкості з використанням власної ваги, еластичних стрічок, гирь та медичних м'ячів. Високоінтенсивний інтервальний тренінг покращує аеробну та анаеробну витривалість, вибухову силу, що є важливим для панкратіону. Чергування інтенсивних вправ і відпочинку сприяє швидкому досягненню оптимальної фізичної форми. Особливу роль у міжсезонний період відіграють спортивні ігри, які допомагають зберігати фізичну форму, підтримують мотивацію і сприяють розвитку спеціальних навичок. Вони покращують координацію, швидкість, витривалість і реакцію, а також допомагають удосконалювати тактичні навички та здатність швидко приймати рішення. Міжсезоння є важливим етапом відновлення після інтенсивних змагань, і спортивні ігри сприяють розвитку моторних навичок без ризику травм. Рухливі ігри з елементами боротьби, такі як маневрування та контроль, допомагають розвивати координацію, силу і швидкість реакції. Командні ігри, зокрема баскетбол і стрітбол, позитивно впливають на витривалість, швидкість та координацію, а також формують соціальні навички. Інноваційні оздоровчі фітнес-програми, що включають різні методи тренування, є важливим елементом підготовки юних панкратіоністів, забезпечуючи розвиток фізичних, технічних та психологічних якостей спортсменів.