ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНЕ КОМ’ЮНІТІ ЧЛЕНІВ СІМЕЙ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ: АНАЛІЗ ПОНЯТІЙНОГО ПОЛЯ - ДУТЧАК, Мирослав; ЗАЛОЙЛО , Ілона (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті проаналізовано понятійне поле формування оздоровчо-рекреаційного ком’юніті для членів сімей учасників бойових дій. Військові конфлікти та їхні наслідки мають комплексний та довгостроковий негативний вплив на фізичне та психічне здоров’я не лише учасників бойових дій, а й членів їхніх родин, які зазнають значного психологічного навантаження, соціальної ізоляції та потребують тривалої адаптації до змінених умов життя. Одним з ефективних механізмів пом’якшення таких наслідків є залучення членів сімей учасників бойових дій до оздоровчо-рекреаційних спільнот, що забезпечують соціальну інтеграцію, психоемоційну підтримку та покращення фізичного стану. Метою дослідження є аналіз основних понять оздоровчо-рекреаційного ком’юніті для членів сімей учасників бойових дій. У роботі застосовано комплекс методів: теоретичний аналіз наукової літератури, інформаційних ресурсів мережі інтернет та документальних матеріалів; системний аналіз; компаративний аналіз. Дослідження проводилося протягом 2024 року, проаналізовано 120 джерел. Результати дослідження демонструють, що між соціальною підтримкою та руховою активністю є зв’язок; оздоровчо-рекреаційні ком’юніті відіграють важливу роль у формуванні здорового суспільства та їх розвиток вимагає комплексного підходу, включаючи соціологічні, психологічні, економічні та екологічні аспекти. Встановлено, що розвиток таких ком’юніті потребує наукового обґрунтування та адаптації до українських реалій, зокрема у контексті соціокультурних особливостей та ресурсних можливостей.