ОБҐРУНТУВАННЯ РОБОТИ МОБІЛЬНОГО ЗАСТОСУНКУ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЕРВИННОГО ВІДБОРУ ДО ЗАНЯТЬ РІЗНИМИ ВИДАМИ СПОРТУ - СОЛТИК, Олександр; ОЩИПКО, Вікторія; БУГАЙОВ, Нікіта (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті розглядається проблема реалізації первинного відбору для занять у спортивних секціях. Аналіз спеціальної літератури показав, що для первинного відбору найбільш важливими є прості, доступні тести (нормативи), які визначають морфологічні та рухові можливості дітей. Перевагу мають ті показники, які вказують на спадково обумовлені ознаки фізичного розвитку. Серед дієвих кроків, спрямованих на удосконалення первинного відбору, розглядаємо використання мобільного застосунку щодо визначення доцільності занять обраними видами спорту. В статті детально охарактеризовано роботу такого застосунку. Визначено п’ять основних елементів, які забезпечують його роботу: налаштування роботи мобільного застосунку; скачування застосунку на мобільні телефони; проведення вимірювань показників фізичного розвитку; опрацювання результатів вимірювань адміністратором мобільного застосунку; надсилання опрацьованої інформації на мобільні телефони учнів. Використання цього застосунку дає інформацію учню щодо доцільності занять видами спорту, які культивуються у місцевій громаді. Застосунок визначає три рівні доцільності занять видами спорту: високий, середній та низький.