ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЛЕГКІЙ АТЛЕТИЦІ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - КВАСНИЦЯ , Ірина; КВАСНИЦЯ , Олег; РИБАК , Леонід; ДЕМЧЕНКО, Наталія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто особливості впровадження інноваційних технологій у тренувальний процес з легкої атлетики, що є одним із провідних напрямів розвитку сучасного спорту. Неухильне зростання спортивної конкуренції та підвищення вимог до технічної підготовки легкоатлетів зумовлюють необхідність впровадження новітніх технологічних рішень. Особлива увага приділяється ролі цифрових інструментів в ефективності навчання рухових дій, вдосконаленні технічної майстерності легкоатлетів, оптимізації фізичних можливостей та персоналізації тренувального процесу. Проаналізовано роль інтерактивних тренувальних платформ і систем біомеханічного аналізу рухів для детального вивчення техніки виконання вправ. Обґрунтовано доцільність застосування відеоаналізу та біомеханічних трекерів для виявлення технічних помилок, корекції рухів і адаптації тренувальних навантажень відповідно до індивідуальних особливостей спортсменів. Наголошено на ефективності цифрових технологій у підготовці юних атлетів, оскільки вони сприяють кращому засвоєнню технічно складних елементів, формуванню правильної рухової дії та підвищенню мотивації до тренувань. Розглянуто впровадження систем віртуальної та доповненої реальності, які моделюють змагальні умови та забезпечують інтерактивний зворотній зв’язок, сприяючи розвитку психологічної стійкості та концентрації спортсменів. Окрема увага приділена використанню штучного інтелекту (ШІ) у тренувальному процесі легкоатлетів. Зазначено, що ШІ дозволяє аналізувати великі масиви даних щодо фізичного стану, біомеханічних характеристик і технічних показників спортсменів, забезпечуючи персоналізацію навантажень, запобігання перевантаженням і прогнозування спортивних результатів. Висновки статті підкреслюють важливість поєднання інноваційних технологій і науково обґрунтованих методичних підходів для досягнення високих результатів у легкій атлетиці. Застосування новітніх інструментів сприяє вдосконаленню техніки виконання вправ, зниженню ризику травматизму та розкриттю спортивного потенціалу та підтриманню належного рівня технічної майстерності легкоатлетів.