ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОЇ ТА ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ФУТБОЛІСТІВ ВІКОМ 6-7 РОКІВ - ОКЛІЄВИЧ , Назар; ЯЦІВ , Ярослав; ГНАТЧУК , Ярослав; ПІТИН , Мар’ян (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Вимоги програмно-нормативних документів з підготовки юних футболістів мають суперечності, пов’язані з нераціональним співвідношенням фізичних навантажень, контрольних заходів та відсутністю врахування сучасних тенденцій. Мета: встановити взаємозв’язки показників фізичної та технічної підготовленості футболістів першого року навчання на етапі початкової підготовки. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, абстрагування, історичний метод, порівняння, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Для вирішення мети було застосовано педагогічне тестування фізичної підготовленості (9 тестів) та технічної підготовленості (8 контрольних вправ). Було залучено 73 футболісти віком 6–7 років на етапі початкової підготовки, що займалися у спортивних секціях м. Івано-Франківська. Для дітей 6–7 років тренування повинні поєднувати розваги та навчання, акцентуючи на насолоді від процесу з простими вказівками. Аналіз кореляційних матриць між показниками фізичної та технічної підготовленості юних футболістів показав, що: лише шість взаємозв’язків визнані статистично вірогідними; взаємозв’язки високої щільності між показниками фізичної підготовленості не виявлені, що очікувано для юних спортсменів; три пари середньої щільності: присідання за 10 с і стрибок у довжину (r = 0,487), човниковий біг з перенесенням тенісних м’ячиків і стрибки на скакалці (r = -0,439), човниковий біг з перенесенням тенісних м’ячиків і біг на 15 м (r = 0,488). Щодо технічної підготовленості встановлено три взаємозв’язки середньої щільності між результатами комплексного оцінювання можливостей до ведення м’яча та зміни напрямку руху, ведення м’яча на дистанції 30 м по прямій та іншими подібними показниками. Результати аналізу підкреслюють важливість врахування вікових особливостей і потреб дітей при формуванні тренувальних програм. Зокрема, акцент на розвагах та навчанні через гру, а також адаптація тренувань до особливостей кожної вікової групи є ключовими аспектами для ефективної підготовки юних футболістів.