INVICTUS GAMES: МЕДИКО-СОЦІАЛЬНИЙ АСПЕКТ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВИХ ЧЕРЕЗ СПОРТИВНІ ЗМАГАННЯ «ІГРИ НЕСКОРЕНИХ» - КОЖОКАР, Марина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття розглядає важливість та значення Invictus Games, міжнародних змагань паралімпійського стилю для військових ветеранів з пораненнями, отриманими у ході військової служби. Автор підкреслює зростання зацікавленості у використанні спорту для реабілітації військових з травмами та психологічними наслідками бойових дій, а також аналізує інші програми військової реабілітації через спорт в країнах-учасницях (США, Канада та Австралія). Спеціальний акцент робиться на успіхах української збірної на Invictus Games та її важливості для ветеранів. У статті також розглядаються психологічні аспекти спортивної реабілітації та важливість емоційно-політичних наративів в контексті цих змагань. Матеріали дослідження, які докладно аналізують роль спорту в реабілітації військових ветеранів та їхню участь у міжнародних змаганнях, можуть бути використані в університетських курсах зі спортивної медицини, фізичної терапії, психології, соціології та військової науки. А також в різноманітних публікаціях, веб-сайтах, презентаціях та інших інформаційних матеріалах для широкого загалу, щоб підвищити усвідомлення та підтримку ветеранів, які знаходяться в стані реабілітації. Водночас теоретичний аналіз змісту матеріалу дослідження свідчить про недостатню увагу до питань реабілітації військових ветеранів через спорт у педагогічних дослідженнях. Ця проблема залишається недостатньо дослідженою в педагогічній теорії та практиці навчальних закладів, і ця недостатність може суттєво вплинути на ефективність реабілітаційних програм для військових ветеранів. У висновках автор зазначає повільний розвиток програм реабілітації в Україні та пропонує шляхи подальшого покращення у цій сфері через створення відповідної інфраструктури та сприяння участі ветеранів у спортивних заходах.