ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ПРИ РОЗРИВІ АХІЛЛОВОГО СУХОЖИЛЛЯ - ІВАНОВА, Анна; БАРИШОК, Тетяна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Розрив ахіллового сухожилля – це серйозне ушкодження, яке може виникнути в наслідок різких рухів або травми, особливо у спортсменів. За оцінками, частота розриву ахіллового сухожилляколивається від 11 до 37 випадків на 100 000 населення. За результатами досліджень ортопедичної кнініки «RockyMountainFoot&Ankle» штату Юта США рівень розривів ахіллового сухожилля складає приблизно від 6000 до 18 000 розривів на 100 000 спортсменів залежно від виду спорту. Майже кожен четвертий спортсмен отримує травму ахіллового сухожилля протягом свого життя. Фізична терапія грає важливу роль у відновленні після такого ушкодження, допомагаючи підтримувати та поліпшувати функції ахіллового сухожилля та м'язів навколо нього. Мета дослідження: узагальнення останніх рекомендацій щодо реабілітації хворих при розриві ахіллового сухожилля. Методи дослідження: в роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Висновки. Розрив ахіллового сухожилля є серйозною травмою, що може виникнути як в результаті спортивних та рекреаційних заходів, так і в повсякденному чи професійному житті. Через старіння населення та зростання популярності фізичної активності у сучасному суспільстві захворюваність і поширеність травм ахіллового сухожилля зросла за останні 30 років та продовжує рости. Важливість ефективного та щадного лікування і швидкого відновлення після розривів ахіллового сухожилля надзвичайно висока для максимально швидкого повернення людини до активного та комфортного життя.