ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ ДО ЗАНЯТЬ ПЛАВАННЯМ У ДИСТАНЦІЙНОМУ ТРЕНУВАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ - СОБКО , Ірина; СОБКО, Яна; БАЛАМУТОВА, Наталія; КУРИЛО, Ілля (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Мотивація має високу значущість у будь-якій діяльності людини, особливо вона необхідна у спорті, де у дуже стислі строки потрібно досягти найкращого результату в ситуації жорсткої конкуренції з іншими спортсменами та спортивними командами. Мета дослідження дослідити вплив експериментальної методики онлайн-занять з плавання на формування мотивації юних плавців в умовах дистанційного тренувального процесу. Учасники: 13 плавців КЗМС ДЮСШОР водних видів спорту Яни Клочкової (вік 13-14 років) м. Харкова). Експеримент тривав 13 тижнів з квітня по червень 2024. На початку та в кінці експерименту було проведено анкетування в інтерактивній формі за допомогою гугл форми. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення сучасних літературних даних, метод анкетування, методи математичної статистики Результати: розроблено експериментальна методика, для формування зовнішніх та внутрішніх мотивів спортсменів до занять плаванням в умовах дистанційного навчання. Методика онлайн-занять включала в себе: вправи на розвиток фізичних якостей «Сухе плавання», які онлайн проводив тренер та спортсмени з впровадженням педагогічного підходу «Я-тренер», теоретичні заняття, онлайн зустрічі з відомими плавцями, перегляд відео та розважальні ігри. Підібрано твердження для анкети-опитувача які дозволяють виявити ставлення плавців до оновленої методики онлайн-тренувань. Виявлено, що результати більшості відповідей на твердження анкети, досліджуваної групи спортсменів, достовірно відрізняються в кінці експерименту (p<0,05; p<0,01). Висновки: розроблено та впроваджено в навчально-тренувальний процес юних плавців методику онлайн-занять з плавання, яка включала в себе поєднання тренувальних онлайн-занять на розвиток фізичних якостей з впровадженням педагогічного підходу «Я-тренер», переглядом відео виступів відомих плавців та розважальних ігор, показано ефективність використання теоретичної та практичної підготовки спортсменів