ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ТРЕНУВАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ СТРІЛЬЦІВ З ЛУКА - ГУЛІЧ, Ігор (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Використання цифрових технологій у спорті стає все більш поширеним і відкриває безліч можливостей для покращення тренувального процесу, аналізу даних та підвищення результативності. Мета дослідження оцінити ефективність застосування цифрових технологій у тренувальному процесі стрільців з лука. Учасники: 23 лучника (віком 13-14 років), які займаються стрільбою з лука в КЗ «Харківська міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву зі стрільби з лука „КОМУНАР“», ( м. Харків). Експеримент проводився протягом 2 місяців з квітень-травень 2024. На початку та в кінці експерименту було проведено анкетування в інтерактивній формі за допомогою гугл форми. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення сучасних літературних даних, метод анкетування, методи математичної статистики Результати: Проведене анкетування показало що, юні спортсмени бачать користь у впровадженні цифрових технологій, які дозволяють спортсменам збирати деталізовані дані про свої тренування і виступи. Використання віртуальної реальності створює цікаву та змістовну атмосферу, що допомагає спортсменам зануритися у тренувальний процес і забути про стрес. Мобільні додатки допомагають лучникам відстежувати свій прогрес, а це сприяє відчуттю реальних досягнень, що збільшує впевненість у собі та позитивно позначається на їхньому психологічному стані. Цифрові платформи дозволяють спортсменам з різних частин світу проводити спільні тренування в онлайні, що створює відчуття спільноти та підтримки, що теж позитивно впливає на їхній психологічний стан. Висновки: застосування спеціальної програми Score Keeper, додатку Ianseo Scorekeeper та програми доповненої реальності в навчально-тренувальний процес та змагальну діяльність стрільби з луку є необхідним кроком у розвитку цього виду спорту. Цифрові технології забезпечують значні переваги в ефективності та доступності, що є ключовими для загального розвитку спортсменів.