ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ ОФІЦЕРІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ: МЕТА, ЗАВДАННЯ, СТРУКТУРА - СЕЛЮК, Володимир (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті визначено мету формування корпоративної культури офіцерів збройних сил України, яка полягає у створенні та впровадженні такої корпоративної культури яка б об'єднувала у собі історичні українські військові традиції та ставлення до військової служби, яке притаманне країнам НАТО. Сформульовано основні завдання формування корпоративної культури, які полягають у визначення цілей та місії військової служби; вивченні історичних традицій, сучасного бойового досвіду; та досвіду країн НАТО; узагальнення вимог державних документів; якісна професійна підготовка; формування правил комунікації; розробка етичних правил; розробка правил взаємодії військових із органами державної влади, громадськими організаціями та іншими інституціями; налагодження правильної взаємодії із суспільством та з цивільними людьми. На основі завдань формування корпоративної культури офіцера побудована її структура, котра базується на структурі корпоративної культури. Основні ознаки та важливі елементи корпоративної культури знайшли своє відображення у процесі формування. Структура складається з таких базових елементів: історичні традиції, набір правил, професійна складова, комунікації. Визначено, що формування корпоративної культури може здійснюватися у військових закладах за допомогою відповідних дисциплін як загального так і професійного спрямування, а також в межах вивчення традицій українського війська і в процесі виховної роботи. Вивчення наукових джерел та визначення мети і завдань формування корпоративної культури офіцера Збройних сил України дає змогу розробити та обґрунтувати структуру цього процесу і, як наслідок, виявити шляхи ефективної діяльності в цьому напрямі. Урахування традицій, історичного контексту, норм та правил, які діють в сучасних умовах, зокрема вимог Статуту Збройних сил України, професійної складової та особливостей комунікації у військових підрозділах дозволяє вказати на важливість підготовки офіцерів у військових закладах, під час навчань та проходження підвищення кваліфікації до розвитку здатності щодо формування та дотримання корпоративної культури.