ВИКОРИСТАННЯ ФУТБОЛУ ЯК ЗАСОБУ У ВИРІШЕННІ СОЦІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ: ДОСВІД МІЖНАРОДНИХ ПРОЄКТІВ - ДАРІЙЧУК , Сергій; ОСАДЕЦЬ , Микола; ПЕТРОВ, Андрій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Автори статті проаналізували потенційні можливості та реальну реалізацію футболу як засобу вирішення соціальних проблем на прикладі міжнародних соціальних проєктів. Обґрунтовано, що саме масовість зацікавлених у розвитку даного виду спорту, його популярність, медійність відомих гравців, а також простота організації призвели того, що саме футбол вибрано у якості інструментарію у таких проєктах. Так, спрацьовує концепція «знаходимо соціально-гуманітарну проблему в окремо взятій країні, формуємо стратегію дій і вирішуємо її засобами, зокрема футболу». На прикладі проєкту «Активні та по-футбольному спортивні» (Гана) наведені можливі результати: а) знання, уміння та навички, сформовані протягом нього ( створення мікропідприємств); б) реальна можливість для креативної молоді розвивати власні бізнес ідеї; в) нові робочі місця; г) популяризація футболу через продаж футбольної атрибутики «Активні та по-футбольному спортивні»; д) створення унікального продукту – футбольного м’яча для складних ігрових умов. Проаналізовані дотичні проєкти в Грузії та Колумбії, виокремлені мети та завдання їх впровадження. Доведено, що саме спортивні заходи що «дружні» до дітей та програм захисту їхніх прав. Тобто об’єктом уваги залишаються діти та представники молоді. Проілюстровано діяльність Асоціації крос-культурних проєктів «Cross Cultures» (Данія), яка наразі виступає основним донором проєкту «Відкриті уроки футболу» («Open Fun Football Schools»), який реалізується в Україні. Визначено, що проєкт відкритий для всіх і націлений не на досягнення спортивного результату за будь-яку ціну, а на отримання радості від гри незалежно від рівня здібностей дитини, впровадження цінностей здорового способу життя молоді, профілактику та подолання дитячої злочинності і конфліктів, забезпечення рівного доступу до футболу дівчат, сиріт, дітей з особливими потребами. активних громадян.