ПЕДАГОГІЧНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ: ПРОБЛЕМА ВИОКРЕМЛЕННЯ СТРУКТУРНИХ СКЛАДНИКІВ ФЕНОМЕНУ - БОЙКО, Олег; ТЮРІНА, Валентина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті проаналізовано феномен педагогічної культури майбутніх офіцерів з точки зору його складності, багатогранності та мультифункціональності. Встановлено, що педагогічна культура майбутнього офіцера відображає ступінь освоєння ним унікального досвіду навчання і виховання особового складу, який інтегрується в історичному розвитку нації та суспільства, передових досягнень світової та вітчизняної педагогічної науки та практики, традицій педагогіки, а також соціальних смислів освітньої діяльності. Як частина педагогічної культури своєї соціально-професійної групи педагогічна культура майбутнього офіцера характеризує освоєння ним ідей та традицій військової педагогіки, військових педагогічних технологій та багато іншого, що становить певний специфічний субкультурний масив знань, вмінь, навичок офіцера. Як частина військово-професійної культури педагогічна культура майбутнього офіцера відображає його позиції стосовно педагогічної складової військово-професійної діяльності, освоєння та використання ним сенсів військово-професійної діяльності та, зокрема, навчання та виховання особового складу. Констатовано, що в умовах повномасштабної російсько-української війни формування педагогічної культури майбутнього офіцера – це вимога часу, адже від педагогічних здібностей залежить якість підготовки та морального стану підлеглих. Здійснено припущення, що педагогічна культура є характеристикою конкретного суб’єкта військово-педагогічної діяльності та відображає ступінь освоєння ним предметної педагогічної культури суспільства та своєї соціально-професійної групи. Крім того, педагогічна культура виступає самостійним педагогічним феноменом, який визначає параметри педагогічної діяльності конкретного суб’єкта військово-професійної діяльності. Одночасно з цим педагогічна культура формується у процесі професійного та особистісного розвитку майбутнього офіцера, у тому числі й у його професійній діяльності.