МОНІТОРИНГ СТАНУ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ (2016-2023 РР.) - МОЗОЛЕВ, Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В статті аналізуються зміни показників стану фізичного здоров’я студентської молоді у період 2016-2023 років. Загальна кількість досліджуваних (n=688). Мета – провести порівняльний аналіз результатів моніторингу стану фізичного здоров’я студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії після двох років дистанційного навчання. Методи дослідження включали: аналіз наукових та методичних джерел; опитування; анкетування; педагогічне спостереження; методи дослідження показників антропометричного, функціонального та морфофункціонального стану здоров’я студентів; порівняльний аналіз; методи математичної статистики. Результати дослідження показали, що за два роки дистанційного навчання з фізичного виховання відбулись зміни антропометричних, функціональних та морфофункціональних показників стану здоров’я студентів. Вони вказують на появу зайвої ваги, погіршення показників роботи серцево-судинної та дихальної системи, зниження рівня працездатності студентської молоді. За період дії дистанційного навчання з фізичного виховання вдвічі прискорились негативні тенденції погіршення показників стану фізичного здоров’я студентів. Висновки. Впроваджені технології дистанційного навчання з фізичного виховання студентів дозволяли лише частково вирішити проблеми компенсації низької рухової активності молоді. Недостатній рівень рухової активності студентів та ведення ними малорухливого способу життя негативно вплинув на загальний стан їх фізичного здоров’я. Найефективнішим засобом підвищення показників стану здоров’я студентської молоді є цілеспрямовані, особистісно значущі, систематичні заняття фізичними вправами.