ТЕХНОЛОГІЯ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО ВИКЛАДАННЯ СПОРТИВНИХ ІГОР У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - ШОСТАК, Євгенія; СВЄРТНЄВ, Олександр; МОМОТ, Олена; ДОНЕЦЬ, Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті досліджено поняття готовності майбутніх учителів фізичної культури до викладання спортивних ігор у закладах загальної середньої освіти як здатності студентів до успішної фізкультурно-методичної діяльності, здатності вивчати спортивні ігри, методику їх викладання для учнів закладів загальної середньої освіти, розробляти власні методики та мотивувати учнівську молодь до спортивних ігор та здорового способу життя. Окреслено компоненти готовності майбутніх учителів фізичної культури до викладання спортивних ігор у закладах загальної середньої освіти: мотиваційний, когнітивний та діяльнісний. Розроблено технологію формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до викладання спортивних ігор у закладах загальної середньої освіти, котра передбачає три етапи: підготовчо-мотиваційний, методико-технологічний та підсумково-пролонгований. Визначено організаційно-педагогічні умови реалізації кожного етапу авторської технології. Так, підготовчо-мотиваційний етап передбачає реалізацію організаційно-педагогічних умов мотивації студентів до вивчення спортивних ігор, методики їх викладання для учнів ЗЗСО, розроблення власних методик викладання спортивних ігор та стимулювання учнівської молоді до спортивних ігор і здорового способу життя; методико-технологічний етап уміщує організаційно-педагогічні умови вивчення спортивних ігор, методики їх викладання для учнів ЗЗСО, розроблення власних методик викладання спортивних ігор та стимулювання учнівської молоді до спортивних ігор і здорового способу життя; підсумково-пролонгований етап детермінує організаційно-педагогічні умови презентації студентами власних методик викладання спортивних ігор та стимулювання учнівської молоді до спортивних ігор і здорового способу життя, а також орієнтації на вдосконалення педагогічної майстерності та фізкультурно-методичної компетентності. Виокремлено принципи реалізації технології формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до викладання спортивних ігор у закладах загальної середньої освіти: послідовності, наступності, інтерактивності, динамічної диференціації, поліфункціональності, свободи вибору та співробітництва.