ЗАСОБИ ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ БІГУНІВ НА СЕРЕДНІ ТА ДОВГІ ДИСТАНЦІЇ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті розглянуто питання комплексного використання педагогічних і медико-біологічних засобів відновлення працездатності у підготовці бігунів на середні та довгі дистанції. Аналіз науково-методичної літератури показав, що оптимізація тренувального процесу неможлива без ефективного використання засобів відновлення працездатності спортсменів. Адже, недостатнє відновлення під час тренувальних циклів, надмірне фізичне навантаження, велика кількість змагань, не раціональна побудова підготовки, незадовільне харчування тощо негативно впливають на працездатність спортсменів.Узагальнено сучасні дані стосовно ефективності використання у процесі підготовки бігунів педагогічних засобів відновлення: 1) компенсаторна робота (вправи на гнучкість, спортивні ігри, їзда на велосипеді, плавання в басейні, повільний біг тощо); 2) активний відпочинок; 3) заняття з малими і середніми навантаженнями після занять з великими навантаженнями, які відрізняються за спрямованістю; 4) відповідність навантаження можливостям спортсменів; 5) раціонально побудована розминка і заключна частина тренування; 6) відновні мікроцикли у макроциклах і річних циклах підготовки; 7) раціонально побудоване тренування, мікро-, мезо- і макроцикли.Розкрито ефективність використання у підготовці бігунів позатренувальних медико-біологічних (фізичні) засобів відновлення: спортивний масаж, сауна, гідро-, електропроцедури, світлове опромінення залежно від обсягу та інтенсивності навантаження у мікроциклах. Представлено схеми медико-біологічних засобів відновлення працездатності бігунів у підготовчому та змагальному періодах річного циклу підготовки. Проаналізовано харчування як засіб поповнення енерговитрат бігунів. Показано співвідношення білків (14-15 %), жирів (25 %) і вуглеводів (60-61 %) у раціоні харчування спортсменів. Розкрито важливість підтримання водного балансу, споживання вітамінів, мінеральних речових, спортивних напоїв у підготовці легкоатлетів.