ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті розглянуто питання про можливості організації освітнього процесу, а саме контролю і оцінювання навчальних досягнень майбутніх учителів в умовах дистанційного навчання. Показано взаємозв’язок між оцінюванням в нормативних умовах і в умовах дистанційного навчання.Подана характеристика кожного етапу оцінювання і контролю: вступний, проміжний і підсумковий. Вступний контроль проводиться шляхом тестування за матеріалами або шкільного підручника, або матеріалами попередньої спорідненої дисципліни. За одержаними балами визначається вступний рейтинг студента. Організація роботи за кредитно-модульною технологією дозволяє проводити оцінювати знання студентів за модулями. Для регулювання цього процесу розроблений графік проходження студентом модулів. У такому графіку є три лінії, позначення на яких відповідає ідеальному значенню оцінювання знань за кожним модулем з відміткою «задовільно», «добре» і «відмінно». Такі графіки є в кожного студента, що дає можливість самостійно регулювати своє навчання. Використання таких графіків є стимулом самостійності навчання. На проміжному етапі можна використати додаткові види контролю і оцінювання: взаємоконтроль і взаємо оцінювання, творчі завдання, які дозволяють проявити свій стиль міркування і рівень знань, написання листів ученим, розглядаючи їх теорії у власному баченні. Якщо студент бажає підвищити свій рейтинг, дозволяється перездача тем, але на протязі двох тижнів, оскільки матеріал наступного модуля базується на попередньому. На підсумковому контролі рейтинг виводиться за сумою балів за семестр.Проведено аналіз ще однієї форми контролю і оцінювання: формувальне оцінювання. У завдання формувального оцінювання входить: встановлення взаємозв’язку між метою, завданнями, методологічними підходами, дидактичними принципами компонентами, критеріями, формами, методами і засобами освітнього процесу, різних типів технологій. Тобто, формувальне оцінювання забезпечує інформацію про ефективність освітнього процесу під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. Тобто, відбувається оцінювання дієвості педагогічної системи.