ОРГАНІЗАЦІЙНО-ДИДАКТИЧНІ ЗАСАДИ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ АРБІТРІВ З БАСКЕТБОЛУ У США (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз організаційно-дидактичних засад системи професійного розвитку арбітрів з баскетболу у США. Обґрунтовано сутність цієї системи як багаторівневої, безперервної та практико-орієнтованої моделі, що інтегрує освітні, управлінські та оцінювальні компоненти та функціонує на засадах відкритості, адаптивності й інституційної взаємодії. Встановлено, що професійний розвиток арбітрів у США ґрунтується на принципах компетентнісного підходу, індивідуалізації навчання, поетапності професійного зростання та системного моніторингу якості суддівства, а також реалізується через концепцію «learning by officiating», яка передбачає домінування практичного досвіду в умовах реальної змагальної діяльності та постійного зворотного зв’язку.Проаналізовано функціональну взаємодоповнюваність програм NBA, G League та NCAA як структурних елементів єдиної національної екосистеми підготовки арбітрів, що забезпечує послідовний перехід від базового до професійного рівня суддівства. Охарактеризовано провідні технології професійного розвитку, серед яких особливе значення мають відеоаналіз ігрових епізодів, експертне оцінювання, менторство, цифрові освітні платформи, ситуаційне моделювання та рейтингові системи оцінювання ефективності діяльності арбітрів.Визначено особливості сертифікації та ліцензування як інституційного механізму стандартизації та контролю якості професійної діяльності суддів. Доведено, що ефективність американської моделі зумовлена поєднанням освітніх інновацій, технологічної підтримки та управлінських підходів до розвитку людських ресурсів у спорті, а також високим рівнем інституційної координації між різними організаціями та лігами. Обґрунтовано можливості адаптації окремих елементів цього досвіду до української системи підготовки спортивних арбітрів, з урахуванням сучасних викликів розвитку національного спорту.