ОСОБЛИВОСТІ МЕДИКО-ПЕДАГОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ ТА РІЗНИМИ ВИДАМИ ОЗДОРОВЧО-РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти медико-педагогічного забезпечення занять фізичною культурою та оздоровчо-руховою активністю в сучасних умовах. Актуальність дослідження обумовлена зниженням рівня рухової активності населення, зростанням поширеності хронічних неінфекційних захворювань та необхідністю підвищення ефективності і безпеки фізкультурно-оздоровчих занять. Метою роботи є узагальнення сучасних наукових підходів до медико-педагогічного забезпечення, визначення його структурних компонентів та обґрунтування доцільності комплексного застосування медичних і педагогічних засобів контролю.У дослідженні використано методи аналізу та узагальнення наукової літератури, систематизації наукових підходів і практичного досвіду у сфері фізичної культури. Встановлено, що медико-педагогічне забезпечення є комплексною системою, яка включає педагогічний і медичний компоненти, взаємодія яких забезпечує оптимізацію фізичних навантажень відповідно до індивідуальних можливостей організму.Обґрунтовано значення попереднього, поточного та оперативного контролю як основи ефективного управління фізкультурно-оздоровчим процесом. Визначено особливості організації медико-педагогічного супроводу для різних видів оздоровчо-рухової активності (аеробних, силових, змішаних програм), а також підкреслено важливість індивідуалізації навантажень, використання сучасних методів моніторингу функціонального стану та формування навичок самоконтролю.Доведено, що впровадження комплексного медико-педагогічного підходу сприяє підвищенню ефективності, безпеки та оздоровчої спрямованості занять фізичною культурою, а також формуванню стійкої мотивації до систематичної рухової активності. Результати дослідження можуть бути використані фахівцями у сфері фізичної культури, спорту та оздоровчої діяльності для вдосконалення організації фізкультурно-оздоровчих програм.