КОРЕКЦІЯ БІОМЕХАНІЧНИХ ПОРУШЕНЬ ПОСТАВИ СТУДЕНТІВ ЗАСОБАМИ СПЕЦІАЛЬНИХ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ НА ОСНОВІ ВІДЕОКОМП’ЮТЕРНОГО АНАЛІЗУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню ефективності методики корекції порушень постави у студентської молоді із застосуванням сучасних технологій відеокомп’ютерного аналізу. Актуальність дослідження зумовлена стрімким поширенням техногенних деформацій опорно-рухового апарату, зокрема синдрому «текстової шиї» та грудного кіфозу, що виникають внаслідок тривалого статичного навантаження та гіподинамії в умовах цифрового освітнього середовища. Авторами розкрито проблему техніко-методичного розриву між необхідністю прецизійної діагностики та обмеженою доступністю дороговартісного обладнання у закладах вищої освіти. У роботі деталізовано методику використання програмного забезпечення Kinovea як валідного та низьковитратного інструменту для об’єктивізації біомеханічних параметрів тіла. Розроблено алгоритм корекційного впливу, що базується на зміні моментів сил та плечей важелів опорно-рухового апарату. Програма корекції включає цільові блоки вправ на декомпресію, мобілізацію хребта та стабілізацію м’язового корсету.Результати дослідження підтвердили, що впровадження візуального біофідбеку дозволяє індивідуалізувати процес фізичного виховання та прискорити формування раціонального динамічного стереотипу у 1,5–2 рази порівняно з традиційними методами. Запропонований підхід корелює з положеннями державних стратегій щодо цифровізації освіти та зміцнення здоров’я нації, трансформуючи фізичне виховання у дата-орієнтований процес. Перспективи подальших розвідок пов’язані з інтеграцією нейронних мереж для автоматизації ідентифікації біомеханічних маркерів постави.