ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ПАЦІЄНТІВ СЕРЕДНЬОГО ВІКУ У ПІДГОСТРОМУ ПЕРІОДІ ГОСТРОГО ПОРУШЕННЯ МОЗКОВОГО КРОВООБІГУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, мозковий інсульт є однією з провідних причин смертності та втрати працездатності у світі. У чоловіків середнього віку частота виникнення інсультів зростає, що обумовлює необхідність розробки ефективних методів реабілітації для цієї категорії пацієнтів. Мета дослідження: розробити програму фізичної терапії пацієнтів середнього віку у підгострому періоді гострого порушення мозкового кровообігу та експериментально оцінити її ефективність. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури, емпіричного рівня та методи математичної статистики Оцінка рівноваги за шкалою Берга в ОГ зросла з 44,32±1,75 бала до 51,32±1,32 бала (р0,05). Достовірні відмінності між кінцевими досліджуваними показниками були зафіксовані між групами. Результат в тесті “Устань та йди був вірогідно кращим у пацієнтів основної групи порівняно з групою порівняння на 3,88 с (р