МАРКЕТИНГ ТА ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти маркетингу і популяризації фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової діяльності в сучасному освітньому середовищі та соціумі. Обґрунтовано сутність фізкультурно-спортивної діяльності як комплексного процесу, спрямованого на зміцнення здоров’я, підвищення фізичної активності та формування спортивної культури молоді. Визначено роль маркетингу як інструменту стратегічного управління, що забезпечує ефективне просування спортивних заходів, формування позитивного іміджу освітнього закладу та залучення цільової аудиторії.Проаналізовано основні завдання маркетингової діяльності, зокрема брендинг спортивних програм та фізкультурно-оздоровчих заходів, організацію комунікаційних стратегій, використання соціальних медіа та формування лояльної спільноти учасників. Особливу увагу приділено популяризації здорового способу життя, розвитку лідерських якостей і соціальної активності учнів та студентів через участь у спортивних заходах.Висвітлено значення медійної підтримки, партнерства та спонсорства у забезпеченні ресурсної бази фізкультурно-оздоровчих проєктів. Окреслено сучасні підходи до залучення аудиторії, включаючи сегментацію, інтеграцію комунікаційних каналів та використання інноваційних технологій. Доведено, що ефективне поєднання маркетингових інструментів і освітніх практик сприяє підвищенню мотивації до занять спортом і формуванню здоров’язбережувальної компетентності.