МІЖДИСЦИПЛІНАРНІСТЬ, ІННОВАЦІЙНІСТЬ І ТЕХНОЛОГІЧНІСТЬ ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНО-МЕТОДИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглядається проблема формування предметно-методичної компетентності майбутніх учителів фізичної культури як ключового елементу професійної підготовки педагогічних кадрів у закладах вищої освіти. Зазначено, що сучасний етап розвитку освіти в Україні потребує оновлення змісту підготовки вчителя фізичної культури відповідно до вимог Нової української школи та інноваційного освітнього середовища [1,2,5,7]. Проведено аналіз останніх досліджень, у яких розкрито структуру предметно-методичної компетентності, включно з когнітивним, діяльнісним, мотиваційно-ціннісним та рефлексивним компонентами [15,17]. Особлива увага приділена міждисциплінарним підходам, що інтегрують знання з педагогіки, психології, анатомії, фізіології та біомеханіки, забезпечуючи системність і цілісність професійної підготовки [5,9,18]. Окремо висвітлено роль інноваційних педагогічних технологій, зокрема проєктних методик, інтерактивного навчання та цифрових освітніх ресурсів, у формуванні професійної готовності майбутніх учителів [9,14,16]. Показано, що технологізація освітнього процесу, включно з використанням інтерактивних платформ і мобільних додатків, сприяє підвищенню ефективності навчання та розвитку професійної мобільності студентів [12,13,16]. Результати власних досліджень підтверджують ефективність інтеграції міждисциплінарності, інноваційності та технологічності в професійній підготовці майбутніх педагогів фізичної культури [15,17,18]. Практичне значення статті полягає у формуванні науково-методичних засад модернізації системи професійної підготовки, що сприяє підвищенню рівня предметно-методичної компетентності та готовності до інноваційної діяльності майбутніх учителів фізичної культури.