МОТИВАЦІЙНА СФЕРА ТА ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ У КОНТЕКСТІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті досліджено проблему формування мотивації до фізичної активності у здобувачів професійної освіти в умовах воєнного стану та цифровізації. Автором проаналізовано сучасні трансформації системи VET, де фізичне виховання розглядається як інструмент підтримки резильєнтності та професійної придатності. На основі опитування 70 студентів ВПУ № 17 м. Коломиї та застосування методів математичної статистики (кореляційний, факторний та кластерний аналіз) виявлено ієрархію мотиваційних чинників і бар’єрів. Встановлено, що ключовими мотивами є зміцнення здоров’я (60%) та зняття стресу (29%), тоді як основними перешкодами виступають брак часу та психологічна напруга. Факторний аналіз виявив домінування мотиву «Екзистенційна безпека та копінг-стратегії» (28% дисперсії), що підтверджує трансформацію фізичної культури в інструмент психологічного розвантаження та виживання в умовах війни. Кластерний аналіз дозволив сегментувати студентів на три групи: «високоактивні», «низькоактивні» та «інтенсивні, але нерегулярні», що підтверджує необхідність диференційованого підходу. Обґрунтовано концептуальну модель, яка інтегрує цифрові інструменти та психологічну підтримку для підвищення стійкості молоді до воєнного стресу.