ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КОМПОНЕНТІВ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ І ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ДІТЕЙ 4-6-РІЧНОГО ВІКУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У сучасних умовах воєнного стану в Україні спостерігається стійка тенденція до погіршення фізичного стану та психомоторного розвитку дітей дошкільного віку. Обмеження рухової активності та хронічний стрес негативно впливають на морфофункціональний статус та готовність дітей до навчання, що потребує пошуку, обґрунтування і впровадження нових педагогічних технологій на основі прогресивних видів спорту, зокрема, бразильського джиу-джитсу. Мета дослідження визначити наявність, силу та інформативну значущість взаємозв’язків показників морфофункціонального стану та фізичної підготовленості дітей 4-6-го років життя для наукового обґрунтування майбутньої корекційно-розвивальної програми. Учасники: 80 дітей – вихованців закладів дошкільної освіти міста Києва та Київської області (40 хлопчиків і 40 дівчаток). Дослідження проводилось протягом травня та червня 2024 р. Методологічна основа роботи складалася з антропометричних, медико-біологічних та педагогічних методів дослідження в поєднанні з методами математичної статистики. Результати. Кореляційний аналіз свідчить про глибоку інтеграцію систем організму, яка посилюється з віком. У дітей 4-5-го років життя ядро інтеграції концентрується навколо морфологічних параметрів у дівчаток та функціонально-координаційних механізмів у хлопчиків, а також внутрішньої узгодженості серцево-судинної системи (r = 0,76–0,86) (р