ПОКАЗНИКИ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ ЗБІРНИХ КОМАНД З ГАНДБОЛУ РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
В статті представлені результати педагогічного спостереження за показниками змагальної діяльності чоловічих національних збірних команд різних вікових категорій за підсумками чемпіонатів світу 2025 року. Мета дослідження: визначити показники змагальної діяльності національних збірних команд з гандболу різних вікових категорій. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, педагогічне спостереження, методи математичної статистики. Було проаналізовано 116 ігор чемпіонату світу з гандболу 2025 року серед спортсменів віком до 19 років, 116 ігор чемпіонату світу з гандболу 2025 року серед спортсменів віком до 21 років та 108 ігор чемпіонату світу з гандболу 2025 року серед дорослих спортсменів. Визначалися показники наступних компонентів змагальної діяльності в гандболі: середня кількість проведених атак за гру, середня кількість виконаних кидків за гру, середня кількість забитих голів за гру, ефективність виконання кидків в середньому за гру; середні показники виконання кидків з різних ігрових позицій при позиційному нападі, їх результативність та ефективність; середні показники виконання кидків при швидкісних видах нападу, їх результативність та ефективність. Аналіз загальних компонентів змагальної діяльності національних збірних команд з гандболу різних вікових категорій, засвідчив зменшення кількісних та якісних показників зі зростанням рівня кваліфікації. Педагогічне спостереження за показниками виконання кидків з різних ігрових позицій гравцями національних збірних команд з гандболу різних вікових категорій показало, що при кидках з крайніх позицій найбільші кількісні значення зафіксовано у команд гравців віком до 19 років, а найбільші значення показника ефективності у спортсменів дорослих команд. При кидках з близької відстані спостерігається зменшення показників кількості виконання кидків їх результативності та ефективності зі зростанням віку гравців. Аналіз показників швидкісних видів командного нападу, засвідчив перевагу у кількісних та якісних показниках команд гравців віком до 21 року над командами гравців віком до 19 років та командами дорослих гравців.