ОСОБЛИВОСТІ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ВРАХОВУЮЧИ SET POINT (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Механізм розвитку метаболічного синдрому вивчений не до кінця. Реабілітація  пацієнтів являє собою досить складну задачу та потребує комплексної діагностики та відновлення з індивідуальним підходом до кожного пацієнта. У деяких випадках здоровий спосіб життя - правильне харчування, фізична активність знижують ризик розвитку важких захворювань. Групу ризику складають особи: які страждають на ожиріння, ведуть малорухливий спосіб життя, люди старше 60 років, хворі на цукровий діабет 2-го типу або ті, чиї родичі страждають на це захворювання, люди з серцево-судинними захворюваннями, підвищеним артеріальним тиском. Відбувається метаболічна адаптація, тобто при зниженні калорійності організм уповільнює обмін речовин (економія енергії) і виникає ефект «плато», а сама вага зупиняється на певних показниках, незважаючи на дієту. При переїданні – обмін прискорюється, щоб компенсувати надлишок калорій. Ці механізми взаємодіють, створюючи систему зворотного зв’язку, яка підтримує масу тіла близьку до set point.Set point – це вага, яка підтримується організмом без зовнішніх втручань. Кожна людина має індивідуально зумовлений діапазон маси тіла, який може змінюватися під впливом різних чинників. Саме ці зміни забезпечуються гомеостазом – прагненням організму до рівноваги, системи зворотного зв’язку та є життєво важливими, щоб повернути вагу до заданого значення. І якщо у пацієнта зберігається тривалий час підвищена вага, то він буде пробувати її відновити. Використання знань про set point у реабілітаційній практиці допомагає індивідуалізувати дієтологічні програми, фізичні навантаження та підвищити ефективність відновлення осіб з метаболічним синдромом, ожирінням, цукрового діабету ІІ типу. Системний підхід дозволяє поступово «зрушити» set point вниз, роблячи підтримку нової ваги реалістичною та стійкою. Потрібно фокусуватися  на зміну способу життя, а не тільки на зниженні калорій: збалансоване харчування, регулярна фізична активність.