ФІТНЕС-ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ФІЗИЧНОЇ РЕКРЕАЦІЇ ТА ПІДТРИМАННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У роботі проаналізовано актуальність застосування фітнес-технологій у період дистанційного навчання як засобу підтримання фізичної працездатності та психофізичного здоров’я студентської молоді в умовах воєнного стану. Визначено роль силового фітнесу як практичного й результативного формату рухової активності, придатного для організації занять у тренажерній залі, домашньому середовищі та на відкритих майданчиках. Метою дослідження було наукове обґрунтування та розробка ефективності програми розвитку сили юнаків в умовах обмежених матеріально-технічних ресурсів і простору для занять, з акцентом на використання вправ з власною масою тіла, можливості реалізації в домашньому середовищі та відкритих громадських просторах. Дослідження було проведено на базі Національний університет «Запорізька політехніка» та передбачало розроблення експериментальної програми організації силового фітнесу в домашніх умовах. Емпіричний етап дослідження тривав упродовж липня-жовтня 2024 року. У ньому взяли участь 36 студентів, які на добровільних засадах надали інформовану згоду на участь у педагогічному експерименті та реалізацію запропонованої програми.Охарактеризовано принципи побудови програми силового фітнесу для юнаків з урахуванням обмеженої доступності обладнання та тренувального простору; обґрунтовано доцільність використання вправ із власною вагою та мінімальним інвентарем. Розроблено та структуровано тренувальну програму за трьома рівнями фізичної підготовленості (початковим, середнім і високим), що забезпечувало поступове підвищення навантаження, варіативність і можливість індивідуалізації занять. Окреслено можливості реалізації програми у відкритих громадських просторах, зокрема в «Активних парках», та показано їх потенціал як доступного середовища для систематичної рухової активності. Узагальнено, що поєднання цифрових форматів організації занять і використання ресурсів «Активних парків» сприяє формуванню мотивації до регулярних тренувань, розвитку самостійності й відповідального ставлення до збереження здоров’я.