РОЗВИТОК КОНФЛІКТОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ У КОНТЕКСТІ АНТИБУЛІНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті здійснено комплексне теоретико-методологічне обґрунтування значення розвитку конфліктологічної компетентності майбутніх психологів як ключової умови ефективної реалізації антибулінгової діяльності в закладах загальної середньої освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням поширеності булінгу в освітньому середовищі, ускладненням форм міжособистісних конфліктів серед учнівської молоді, а також підвищенням суспільних вимог до професійної готовності психологів забезпечувати безпечний, підтримувальний і ненасильницький освітній простір.Проаналізовано сучасні зарубіжні та вітчизняні наукові підходи до осмислення феномену булінгу як соціально-психологічного явища, що характеризується систематичністю, асиметрією сил та стійкістю ролей учасників, а також до проблеми професійної підготовки психологів до діяльності в умовах конфліктного та кризового освітнього середовища. Узагальнено концептуальні положення щодо змісту й структури конфліктологічної компетентності, її місця у системі професійних компетентностей майбутнього психолога та значення для профілактики й подолання деструктивних форм взаємодії у шкільному колективі.У межах дослідження визначено структурні компоненти конфліктологічної компетентності майбутнього психолога, зокрема когнітивний, операційно-діяльнісний і ціннісно-особистісний, та розкрито їхній зміст у контексті антибулінгової діяльності. Обґрунтовано можливості цілеспрямованого формування зазначеної компетентності в процесі професійної підготовки у закладах вищої освіти шляхом інтеграції теоретичної підготовки, практикоорієнтованого навчання та партнерської взаємодії з основними суб’єктами освітнього процесу.Особливу увагу приділено використанню відновних практик, шкільної медіації, тренінгових форм роботи, аналізу кейсів та моделювання професійних ситуацій як ефективних інструментів розвитку конфліктологічної компетентності майбутніх психологів. Підкреслено значення міжпрофесійної співпраці психологів, педагогів, адміністрації закладу освіти та батьків у розробленні й реалізації комплексних антибулінгових програм.Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, пов’язаних із емпіричним вивченням рівнів сформованості конфліктологічної компетентності майбутніх психологів, розробленням та апробацією структурованих програм її розвитку, а також оцінюванням ефективності інтегрованих моделей антибулінгової підготовки в системі вищої психологічної освіти.