ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ ІЗ НАСЛІДКАМИ БОЙОВИХ ТРАВМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У сучасних умовах тривалої російсько-української війни в Україні значно зросла кількість пацієнтів із наслідками бойових травм, що потребують високотехнологічних підходів у реабілітації. Традиційні клінічні методи оцінки рухових і функціональних порушень часто не забезпечують достатньої об’єктивності для планування ефективних терапевтичних програм. У цьому контексті особливе значення набуває інтеграція інструментальних методів функціональної діагностики та інформаційних технологій. У статті проаналізовано сучасні апаратні методи оцінки функціонального стану пацієнтів із бойовими травмами, зокрема комп’ютеризований аналіз ходи, стабілометрію, поверхневу електроміографію, ізокінетичну динамометрію, інерціальні сенсорні системи та кардіореспіраторний моніторинг. Розглянуто способи інтеграції отриманих даних у цифрові платформи та мобільні застосунки для моніторингу та управління реабілітаційним процесом. Показано, що використання цих технологій дозволяє підвищити точність функціональної оцінки, індивідуалізувати терапевтичні програми, забезпечити дистанційний контроль за виконанням вправ, а також підвищити мотивацію та безпеку пацієнтів. Крім того, наголошено на важливості формування цифрових компетентностей майбутніх фахівців з реабілітації для ефективного впровадження сучасних методів у клінічну практику. Отримані дані дозволяють окреслити перспективи розвитку стандартизованих протоколів, створення національних цифрових реєстрів результатів реабілітації та масштабування доказових підходів у сфері післявоєнної допомоги. Стаття має як теоретичну, так і практичну цінність, демонструючи ефективність комплексного підходу до реабілітації військовослужбовців із функціональними порушеннями після бойових травм.