КОГНІТИВНИЙ ПРОФІЛЬ ОФІЦЕРІВ ОПЕРАТИВНОГО РІВНЯ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Дана стаття присвячена детальному аналізу когнітивного профілю офіцерів оперативного рівня, отриманого за результатами комплексного дослідження пам’яті, уваги та різних видів мислення, а також інтерпретації його значення для успішного виконання службових завдань та оптимізації професійної підготовки. Дослідження когнітивних здібностей офіцерів оперативного рівня є ключовим етапом для розуміння психологічних чинників, які впливають на ефективність управлінської діяльності. Зокрема, здатність до концентрації уваги, швидкість обробки інформації, оперативна пам’ять, логічне й аналітичне мислення мають безпосередній вплив на якість прийняття рішень в умовах обмеженого часу, багатофакторності та високого рівня стресу. Оперативний рівень управління передбачає не лише вміння інтерпретувати наявні дані, а й здатність до прогностичного мислення, тобто передбачення розвитку подій на основі неповної або суперечливої інформації. Результати досліджень свідчать, що когнітивний профіль військовослужбовців може суттєво варіюватися залежно від досвіду, професійної спеціалізації, рівня стресостійкості та індивідуальних особливостей нервової системи. Отримана інформація обґрунтовує необхідність персоналізованого підходу до вдосконалення програм підготовки офіцерів, у тому числі шляхом цілеспрямованого розвитку когнітивних функцій. Систематичні когнітивні тренування можуть підвищити загальну ефективність діяльності в складних умовах бойового управління. Дослідження підтверджують, що висока когнітивна гнучкість корелює з підвищеною здатністю до адаптації в умовах інформаційного перевантаження, що є типовим для сучасного театру воєнних дій. Узагальнені результати демонструють наявність як сильних, так і слабких сторін у когнітивному функціонуванні офіцерів, що актуалізує потребу у поглибленому індивідуальному аналізі результатів для виявлення конкретних когнітивних дефіцитів та резервів розвитку. Такий підхід дозволить забезпечити адресну корекцію і тренування тих компонентів психічної діяльності, які мають вирішальне значення для ефективного виконання службових завдань на оперативному рівні управління.