ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО РОБОТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Стаття присвячена проблемі підготовки майбутніх учителів фізичної культури до роботи в інклюзивному освітньому середовищі, що передбачає створення відповідних педагогічних передумов з метою ефективної професійної діяльності.У центрі уваги формування готовності до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, розвиток їхніх компетентностей у сфері інклюзивної освіти, а також забезпечення психологічної та медичної підтримки.Розглядаються питання організації освітнього процесу, який включає інтеграцію знань з педагогіки, психології та спеціальної методики фізичного виховання, формування толерантності та емпатії у майбутніх вчителів, використання сучасних технологій і адаптованих методів фізичного виховання, створення інклюзивного середовища, що враховує індивідуальні можливості кожної дитини.Автор акцентує увагу на необхідності комплексного підходу до підготовки педагогів, який забезпечить їхню професійну готовність працювати у школах, де навчаються діти з різними освітніми потребами і сприятиме реалізації принципів рівності та доступності освіти.Інклюзивна освіта забезпечує рівні можливості для навчання, сприяє розвитку комунікативних навичок, формує почуття приналежності та підвищує самооцінку. Водночас інклюзія виховує толерантність у суспільстві, створюючи умови для гармонійного співіснування різних соціальних груп.Інклюзивне навчання у сфері фізичної культури передбачає організацію спільних занять для дітей з різними фізичними та психічними особливостями, що забезпечує їхню інтеграцію в освітній процес.Така практика сприяє формуванню в учнів умінь співпрацювати на засадах взаємоповаги, створює умови для розвитку фізичних здібностей відповідно до індивідуальних можливостей кожної дитини, забезпечує соціальну адаптацію дітей з особливими освітніми потребами та водночас формує у суспільстві культуру толерантності.