ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНОЇ ПРОГРАМИ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ПІДГОСТРОМУ ПЕРІОДІ ГОСТРОГО ПОРУШЕННЯ МОЗКОВОГО КРОВООБІГУ В УМОВАХ СТАЦІОНАРУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Гострі порушення мозкового кровообігу є однією з провідних причин інвалідизації та смертності населення у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інсульт посідає друге місце серед причин смерті та є основним чинником довготривалої втрати працездатності. Мета дослідження: визначити ефективність фізичної терапії у підгострому періоді гострого порушення мозкового кровообігу шляхом впровадження функціонально орієнтованої програми. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури, емпіричного рівня та методи математичної статистики. Результати покращення незалежності у повсякденному житті за індексом Бартела, показали значне зростання показника в ОГ з 49,44±1,27 до 71,94±1,28 балів (p