ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ У ВІДНОВЛЕННІ ПОСТУРАЛЬНИХ ТА КООРДИНАЦІЙНИХ ФУНКЦІЙ ПРИ ЧЕРПНО-МОЗКОВІЙ ТРАВМІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглядається актуальність проблеми відновлення постуральних та координаційних функцій у пацієнтів із черепно-мозковою травмою як однієї з провідних причин стійких рухових порушень і зниження якості життя. Висвітлено основні наслідки черепно-мозкової травми (ЧМТ), зокрема порушення рівноваги, координації рухів, постурального контролю та функціональної мобільності, що обмежують самостійність пацієнтів у повсякденній діяльності. Узагальнено сучасні наукові дані щодо можливостей фізичної терапії у корекції зазначених порушень на різних етапах реабілітації. Окреслено роль фізичної терапії як ключового компонента комплексного лікувально-відновного процесу, спрямованого на відновлення стабільності, рухового контролю та координації. Проаналізовано значення мультидисциплінарного підходу у реабілітації пацієнтів із ЧМТ. Встановлено, що інтеграція сучасних методів фізичної терапії сприяє покращенню постурального контролю, формуванню стійких функціональних навичок і підвищенню рівня функціональної незалежності пацієнтів. У статті також акцентовано увагу на необхідності індивідуалізації реабілітаційних програм з урахуванням ступеня неврологічного дефіциту, функціонального стану та реабілітаційного потенціалу пацієнтів, а також підкреслено значення раннього початку фізичної терапії, достатньої інтенсивності втручань і безперервності реабілітаційного процесу для досягнення стійких довготривалих функціональних результатів.