ІНКЛЮЗИВНО-ОРІЄНТОВАНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЯК ЧИННИК СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ З ООП (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У структурі професійної готовності педагога до роботи з дітьми з особливими потребами в умовах інклюзивного освітнього середовища на особливу увагу заслуговують такі компоненти, як інклюзивна культура педагога (розуміння та прийняття філософії інклюзивної освіти), мотивація професійної діяльності, знання психолого-педагогічних закономірностей та особливостей вікового та особистісного розвитку. У звʼязку із кризовими умовами, в яких перебуває сьогодні суспільство, актуалізується необхідність фокусування на питаннях фізичної підготовки та психологічної резильєнтності учнів, що особливо важливо для дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Організація освітнього процесу, важливою складовою якого є і фізичне виховання учнів, здійснюється переважно вчителями з традиційною педагогічною підготовкою, а для роботи з дітьми з ООП необхідна спеціальна підготовка, що обумовлює особливу актуальність орієнтації вчителів фізичної культури на інклюзивно-орієнтовану діяльність, що є необхідною умовою сучасної освіти. Мета дослідження – обґрунтувати роль інклюзивно-орієнтованої діяльності вчителя фізичної культури у процесі соціокультурній адаптації дітей з особливими освітніми потребами.Аналіз спеціальної методичної, фахової літератури з теми дослідження. Моделювання системи професійної підготовки фахівців фізичного виховання для роботи у сфері інклюзивної освіти є цілеспрямованим, структурним та багатоступеневим процесом. Результатом підготовки є оволодіння спеціальними компетенціями майбутнього вчителя фізичної культури, які формують його готовність до забезпечення освітнього процесу в інклюзивному середовищі з дітьми з ООП. Якщо вчасно виявити проблеми та труднощі в організації занять з фізичної культури в умовах інклюзивної освіти, це дозволить усунути низку бар’єрів, що перешкоджають адаптації фізкультурно-освітнього середовища до можливостей учнів з особливими освітніми потребами. Аналіз отриманих даних сприятиме встановленню пріоритетів у розробці методик та технологій проведення занять фізичною культурою в умовах інклюзивної освіти з використанням гуманітарних технологій. При цьому ефективність та успіх подібних занять можливі лише за спеціально організованих умов.